RKF: Friederike Mayröcker: … A zatřásla jsem miláčkem

Přijměte srdečné pozvání na prezentaci knihy

14.11.2023 19:00, Praha 1, RKF, Jungmannovo náměstí 18

Mozaika fragmentárních vzpomínek rakouské spisovatelky Friederike Mayröcker především na Ernsta Jandla, experimentálního básníka a dlouhodobého autorčina literárního a životního souputníka, ale i její matku, milence, příbuzné a přátele, představuje náročný asociativní text, který do češtiny přeložila Zuzana Augustová za jazykové spolupráce Dory Kaprálové.

„Kniha působí jako cosi měkkého a důvěrného, jako spolubytí a rozhovor s milým člověkem. V navracejících se rozhovorech se zemřelými — nebo i živými, již jí byli kdysi blízcí — autorka dál každodenně žije. Tímto textem spolu s ní vstupujeme do reality jejího života, kde vše existuje těsně pospolu: minulost se prolíná s přítomností, telefony, dopisy, návštěvy, záblesky vzpomínek, rekapitulace…“ čteme v doslovu této výjimečné knihy. Jak na společné tvůrčí úsilí vzpomínají překladatelka a redaktorka knihy?

Tvorbu přední rakouské autorky Friederike Mayröcker (1924–2021) v kontextu poválečné rakouské experimentální literatury představí teatroložka a překladatelka Zuzana Augustová v rozhovoru se spisovatelkou Dorou Kaprálovou. Během komponovaného literárního večera zazní vybrané úryvky ze společné rozhlasové hry E. Jandla a F. Mayröcker Pětkrát člověk muž a ukázky z knihy … a zatřásla jsem miláčkem v podání herečky Hany Müllerové.

Recenze knihy v časopise iLiteratura.cz.

Prezentace knihy se koná ve spolupráci s nakladatelstvím Dybbuk.

Vstup volný po předchozí písemné registraci do 13. 11. 2023: marketa.braik@bmeia.gv.at

Úvod > Germanistika > RKF: Friederike Mayröcker: … A zatřásla jsem miláčkem