Dada v Čechách. Vteřina mozkem Melchiora Vischera

Centrum Kurta Krolopa pro německou literaturu v Čechách ve spolupráci s Čítárnou Kampusu Hybernská a nakladatelstvím Academia

srdečně zve na literární večer do Čítárny v kavárně Hlína
Kampus Hybernská 4, Praha 1

Dada v Čechách. Vteřina mozkem Melchiora Vischera

Středa 6. října 2021 v 18 hodin.
Představíme první český výbor z tvorby Melchiora Vischera (Academia 2021) s překladatelkou Viktorií Hanišovou a spoluautorem předmluvy Radimem Kopáčem.
Moderuje Štěpán Zbytovský.

Zazní ukázky nejen z dadaistického „hrozivě rotujícího románu“ Vteřina mozkem (1920), hosté pohovoří třeba o tom, jestli překládat Vischera není až moc velké dada…

S pojmem „dada v Čechách“ jsou spojeny především počátky skupiny Devětsil a jména Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Hašek nebo Jiří Frejka. Český Němec Melchior Vischer je ovšem málem zapomenut. Jeho celoživotní láskou byl Jan Hus, kterému věnoval monumentální studii. Z Vischerova díla ovšem přežilo něco jiného: dadaistický „hrozivě rotující román“ Vteřina mozkem (poprvé vyšel roku 1920) a kratší dadaistické texty z přelomu desátých a dvacátých let minulého století.

Uslyšíte ukázky předloh i překladů, včetně některých nepublikovaných básní.

S hosty budeme hovořit o tom, čím je Vischer po sto letech přitažlivý, jaké místo mu lze přisoudit v kontextu dobové avantgardy nebo s jakými překladovými problémy se potýkali.

Čítárna HYB4 je realizována s finanční podporou hl.m. Prahy, Ministerstva kultury a Státního fondu kultury ČR.

Úvod > Germanistika > Dada v Čechách. Vteřina mozkem Melchiora Vischera